نگاهی به کشف اثار ۴ هزار ساله در کناره های سد منجیل
خبرگزاری میراث فرهنگی
گرچه خبر مربوط به سالها پیش است ولی بخواندنش می ارزد.
بررسیهای باستانشناختی در کنارههای رودخانه بزرگ سفیدرود و سد منجیل منجر به کشف آثار ۴۰۰۰ ساله شد.
«ولی جهانی»، کارشناس ارشد باستانشناسی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان گیلان در این باره گفت: «طی چند روز اخیر بررسیهایی در کرانههای سد منجیل صورت گرفته که حکایت از وجود تمدنی غنی در این منطقه دارد.»
او گفت: «این محوطه باستانی از جمله وسیعترین محوطههای استقراری در این منطقه است که متاسفانه بخشهایی از آن زیر آب سد قرار گرفته است، همچنین تنوع سفالینههای کشف شده در کنارههای سد منجیل نشانگر فعالیت گروههای مختلف مردم و صنایع متنوع در این منطقه است.
جهانی خاطرنشان کرد: «این محوطه باستانی که بالغ بر سه هکتار است روی دشتی هموار و در غرب شهرک تاریخی منجیل در ارتفاع ۲۳۰ متری نسبت به سطح آب دریاهای آزاد قرار گرفته است. از آن جا که مسیر راه آهن قزوین _ انزلی از وسط این محوطه عبور میکند ، عملیات نجاتبخشی این محوطه استقراری با هدف دستیابی به اطلاعات دقیقتر و کاملتر در سطح این محوطه و سایر محوطههای کنارههای این سد و رودخانه سفیدرود انجام می شود. همچنین به رغم کشف محوطه استقراری، هنوز آثار و بقایایی از گورستان این اقوام به دست نیامده است.»
این باستان شناس امیدوار است با ادامه بررسیها در آینده بتوان نسبت به شناسایی گورستان باستانی این اقوام دست یافت.
شایان ذکر است تا قبل از بررسیهای باستانشناسی در حوزه سفیدرود و سد منجیل، عموم مردم شهر منجیل را فقط با سرو هزار ساله میشناختند ولی این شهر به دلیل داشتن آثار باستانی از قبیل محوطههای استقراری، گورستانهای باستانی و گورستانهای اسلامی، سردابهها، قلعه تاریخی، تپههای باستانی، بیش از هزار سال قدمت دارد.
در نواحی اطراف سد نیز آثار فراوانی وجود دارد که تاکنون بررسیهای باستانشناختی هدفمند در نواحی آن صورت نگرفته است، بنابراین با کشف آثار مربوطه میتوان گفت شهرک تاریخی منجیل همانند مناطق دیلمانات اشکورات، طوالش، رودبار دارای آثار فرهنگی غنی است که در دورههای مختلف مورد سکونت واقع شده است. ضمنا آثار شناسایی شده به دلیل حائز اهمیت بودن به زودی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت خواهد رسید.