دیار باد منجیل به نقل از مهر-گروه استانها: ۱۲ فروردینماه سال جاری بارش شدید باران در استان ایلام منجر به جاری شدن سیل در بخش ماژین شهرستان دره شهر و روستای چم شیر از توابع بخش سیروان شد.
این سیلاب بخش مهمی از زیرساختهای ارتباطی، منازل، پلها و…را در این دو منطقه از بین برد و حالا با گذشت دو ماه از وقوع سیل مردم این مناطق همچنان دارای مشکلات بزرگی هستند که رفع آنها نیازمند توجه ویژه مسئولان است.
هماکنون روستای چم شیر از توابع شهرستان سیروان به علت بالا آمدن آب سد سیمره بر اثر بارشهای سیلآسای دو ماه است کامل زیر آب رفته و مردم این روستا در بلاتکلیفی به سر میبرند و ساکنان این روستا خواهان پرداخت حقوحقوق خود از سوی مسئولان سد سیمره هستند.
سد سیمره سالهاست با مشکل تملک اراضی مردم روستاهای عقبه سد مواجه است و این مشکل پس از انباشته شدن در سیل اخیر به یک بحران تبدیلشده و نیاز است مسئولان کشوری هرچه سریعتر به آن ورود کنند.
هم اکنون روستای چم شیر از توابع شهرستان سیروان به علت بالا آمدن آب سد سیمره بر اثر بارشهای سیل آسای دو ماه است کامل زیر آب رفته و مردم این روستا در بلاتکلیفی به سر میبرند وزیر نیرو ماه گذشته در سفر خود به استان ایلام و بازدید از سد سیمره اعلام کرد دولت مصمم است در کوتاهترین زمان ممکن خسارت وارده به روستاهای عقبه سد سیمره را جبران کند و حداکثر تا سه ماه آینده هزینه تملک زمینهای عقبه سد سیمره پرداخت میشود.
اما مشکلات روستاهای عقبه سد سیمره از جمله چم شیر در شهرستان سیروان هنوز حل نشده است، در حال حاضر مردم روستای چم شیر و البته چند روستای دیگر منطقه عرب رودبار سیروان حاضر به ترک روستاها نیستند و در کنار روستا در چادرها روزهای سختی را بدون هیچ امکانات اولیه حتی جاده دسترسی میگذرانند، از طرف دیگر مسئولان میگویند آماده هستند یک مکان دیگر به آنها برای زندگی واگذار کنند.
مردم این چند روستا از جمله چم شیر نیز خواهان پرداخت خسارتهای خود توسط مسئولان سد سیمره هستند و تحت هیچ شرایطی حاضر به ترک دیار خود نیستند، مسئولان کشوری و استانی وعدههای فراوانی برای حل مشکلات این روستا دادند ولی تاکنون هیچکدام عملی نشده است.
پرداخت خسارتهای سال ۸۶ در سال ۹۸ توسط مسئولان سد سیمره
یکی از ساکنان منطقه عرب رودبار در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: سال ۸۶ باغ خود را به سد سیمره واگذار ولی طی روزهای اخیر پول آن را دریافت کردم، در واقع این چک اگر در سال ۸۶ پرداخت میشد میتوانست خسارتها را جبران کند نه الآن.
محمد یاری افزود: با این مبالغ نمیتوان جابجا شد چراکه تمام زندگی خود را ازدستدادهایم، شغل اکثر مردم کشاورزی و دامداری است و چگونه میتوان به زندگی قبلی بازگشت.
وی عنوان کرد: مردم روستاهای منطقه عرب رودبار تمامی زندگی خود را ازدستدادهاند، این در حالی است که قبلاً باید مسئولان سد سیمره به فکر حل این مشکل میبودند.
وی بیان داشت: مسئولان سد سیمره پیشبینی چنین بارشهایی که منجر به عقبنشینی آب پشت سد شود را نکرده بودند و حالا مردم انتظار دارند در سریعترین زمان این مشکل حل شود.
آخرین وضعیت پرداخت خسارت مردم
نماینده مردم ایلام در مجلس نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: ظاهراً حدود ۳۰ درصد از خسارات منطقه روستای چم شیر و در حدود ۱۰ درصد از خسارات مردم چم روته پرداخت شده است.
سلام امینی افزود: از مسئولان انتظار بیشتری برای حل این مشکل داریم چراکه قولهایی که به ما دادند بیشتر از اینها بود و باید سریعتر به مشکلات این مردم رسیدگی کنند.
وی عنوان کرد: سد سیمره در سال ۸۰ مراحل ساخت آن آغاز و در سال ۹۳ اولین آبگیری آن انجامگرفته، هماکنون پنج روستای شهرستان سیروان و ۱۱ روستای لرستان در خطر آبگرفتگی هستند.
وی افزود: روستای چم شیر در شهرستان سیروان کاملاً به زیر آب رفته و زندگی مردم سختکوش این دیار بر باد رفته است.
امینی بیان داشت: مردم روستای چم شیر آواره و بیخانمان شدهاند، بیسرپناهی، بیکاری، دانش آموزان فاقد مدرسه، نبود شغل و درآمد از مشکلات اصلی مردم این روستا است.
در همین حال مجری طرح سد و نیروگاه برقآبی سیمره هفتههای گذشته در گفتگو با رسانههای مختلف اعلام کرد: خسارتهای وارده به منازل، باغات و زمینهای کشاورزی روستای چم شیر سیروان که در حریم سد قرار دارد و در جریان بارشهای سیلابی فروردین امسال دچار آبگرفتگی شده است، پرداخت میشود.
ابوالقاسم اقبال منش تصریح کرد: از هفتم اردیبهشتماه سال جاری آمادگی لازم برای پرداخت خسارت به مردم روستای چم شیر وجود داشت، اما به دلیل اعتراضات مردم و کارشناسی دوباره قیمتها این موضوع به تأخیر افتاده است.
وی گفت: از مجموع ۱۵۷ هکتار زمین کشاورزی این روستا تاکنون ۵۲ هکتار معادل ۳۳ درصد احراز مالکیت و پول آنها به مالکان پرداخت شده است.
دره شهر در بنبست
مشکلات سیل ایلام فقط در «چم شیر» خلاصه نمیشود، تخریب پل گاومیشان قصه غمانگیز دوماهه مردم شهرستان دره شهر است که این شهرستان را در یککلام فلج کرده است.
پل گاومیشان ارتباط شهرستان دره شهر با پلدختر و مرکز کشور را قطع کرده و تازه یک پل موقت آنهم با ظرفیت محدود ساختهشده که فقط امکان تردد خودروهای سبک بر روی آن وجود دارد که برای مردم دره شهر بسیار سخت است.
مشکلات سیل ایلام فقط در چم شیر خلاصه نمیشود، تخریب پل گاومیشان قصه غم انگیز دو ماهه مردم شهرستان دره شهر است که این شهرستان را در یک کلام فلج کرده است
مردم شهرستان دره شهر اکثراً کشاورز هستند، هماکنون فصل برداشت بیشتر محصولات کشاورزی در این شهرستان است ولی به دلیل نبود راه ارتباطی بسیاری از محصولات توسط دلالان با قیمتهای بسیار پایین از کشاورزان خریداری میشود.
در حال حاضر ارتباط با بخش سیلزده ماژین به دلیل تخریب چند پل دیگر نیز برای مردم سخت شده است، هنوز از وعدههای فراوان در جریان بازدید مسئولان مبنی بر ایجاد زیرساختهای ارتباطی در این بخش خبری نیست.
نماینده حوزه جنوبی ایلام در مجلس در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: بعد از فرو ریختن پل گاومیشان بر اثر سیل عملیات اجرایی نصب پل موقت آغاز شد اما با گذشت دو ماه همچنان شهرستان در بنبست قرار دارد.
شادمهر کاظمزاده عنوان کرد: مسئولان وزارت راه و شهرسازی طی بازدیدهای مکرر از این پل و دیگر پلهای منطقه ماژین عنوان کردند که کمتر از ۲۰ روز پل را درست میکنند تا مردم بتوانند گذر موقت را داشته باشند.
وی افزود: وزارت راه و شهرسازی باید پاسخگوی مردم شهرستان دره شهر در بحث پل گاومیشان که اقتصاد مردم شهرستان به آن بستگی دارد، باشند چراکه این پل اهمیت بسیار زیادی برای مردم دارد و تمام استان از این پل استفاده میکنند.
در همین حال معاون وزیر و رئیس سازمان راهداری و حملونقل جادهای اخیراً از پل تخریبشده گاومیشان که راه ارتباطی بین دو استان ایلام و لرستان است بازدید کرد.
عبدالهاشم حسن نیا در این بازدید اظهار داشت: در جریان سیل فروردینماه امسال راه دسترسی دره شهر به پلدختر بهطور کامل تخریب شد که با تلاش شبانهروزی عوامل راهداری و حملونقل جادهای ایلام و مهندسین پلسازی، نصب سازه فلزی پل موقت گاومیشان به پایان رسید.
وی گفت: با پایان نصب این سازه عملیات کف سازی و ایمنسازی پل آغاز شده و پس از تکمیل راه دسترسی عبور و مرور در آن برقرار شده است.
بالغ بر ۷۰ میلیارد تومان تسهیلات از منابع دولتی با عنایت ویژه هیئت دولت و پیگیریهای استاندار ایلام به تصویب رسیده است
البته مشکلات مناطق سیلزده دره شهر بسیار زیاد است، بسیاری از دستگاههای پمپاژ آب کشاورزی پاییندست سد سیمره در شهرستان دره شهر از بین رفته و کشاورزان در انتظار دریافت خسارت برای تعمیر و یا خرید جدید دستگاههای پمپاژ هستند.
سپاه امیرالمؤمنین استان ایلام در این رابطه هفته گذشته مبلغ یک میلیارد تومان برای کمک به کشاورزان شهرستان دره شهر که در سیل اخیر خسارت دادهاند، اختصاص داد.
آخرین وضعیت ارزیابی خسارتهای سیل در ایلام
مدیرکل بنیاد مسکن استان ایلام نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در بحث خسارات به واحدهای مسکونی درگیر در سیل در دره شهر و سیروان تا این لحظه ارزیابی تمام واحدهای مسکونی احداثی و تعمیری به پایان رسیده و در مرحله تأمین اعتبار قرار گرفته است.
حبیبالله محبی عنوان کرد: در مجموع بیش از ۲۰ هزار درخواست مردم برای ارزیابی خسارت در مناطق مختلف استان به بنیاد مسکن گزارش شده است.
وی افزود: تا این لحظه بالغبر ۷۰ میلیارد تومان تسهیلات از منابع دولتی با عنایت ویژه هیئت دولت و پیگیریهای استاندار ایلام به تصویب رسیده است.
محبی عنوان کرد: اولویت پرداخت به افرادی است که در دو کانون اصلی بحران سیل یعنی ماژین و روستاهای عرب رودبار از جمله چم شیر سیروان زندگی میکنند که در حال معرفی متقاضیان به بانکهای عامل هستیم.
مدیرکل بنیاد مسکن استان ایلام تصریح کرد: ۱۲۰ میلیون ریال تسهیلات بلاعوض، ۵۰۰ میلیون ریال تسهیلات کمبهره برای واحدهای شهری و ۴۰۰ میلیون ریال تسهیلات کمبهره و ۱۰۰ میلیون ریال بلاعوض به واحدهای روستایی پرداخت میشود.
محبی عنوان کرد: طرح هادی اضطراری برای روستاهای حاشیه سیمره در بخش ماژین تصویب و بهزودی اجرایی میشود.